השופט בקר נגד גנבי הרכבים
חברות הגנה לגניבת רכבים פועלות בשנים האחרונות בשיתוף פעולה מלא עם המשטרה ומסייעות לתפיסתן של חוליות גנבים. אולם ללא מערכת משפט יעילה האוכפת את הדין במלוא חומרתו – אפקט ההרתעה אינו מושג במלואו. השופט בקר בפסיקה משמעותית מאותת לשטח כי הדין ימוצה עם עברייני הרכב
מאת: שלמה בוצ'צ'ו I מגזין בית המשפט!
הורגלנו בסרטים פופולאריים כי גנבי רכב הם חבורות קטנות או בודדים שבוחרים באופן אקראי רכב שחונה ברחוב ונראה מוגן באופן חלקי או פשוט כזה שמאוד קורץ והללו גונבים את זה משם. המציאות שונה בתכלית. כמעט 10,000 הפריצות למכוניות בשנה האחרונה נעשו על-ידי כנופיות וחוליות שפועלות באופן מאורגן ונמצאות בקשר עם מוסכים שרוכשים את חלקי החילוף הגנובים ובכך מסייעים לשוק הזה להמשיך ולפעול.
הפתרונות הפיזיים והדיגיטליים למניעת הגניבה הם רבים. האמצעי הקלאסי הוא נעילת ההגה וסינדול הגלגל, אך אמצעי המיגון והאיתור כיום מתוחכמים הרבה יותר. המערכת הבסיסית ביותר היא אימובילייזר (קודן) שמונע את האפשרות להניע את הרכב ללא הקשת הקוד – אך גם אותו גנבים מתוחכמים יודעים לעקוף בעזרת מחשב נייד. ישנן גם מערכות פיזיות כמו כספת ששומרת על מחשב הרכב מפני מי שמבקש להחליפו או לחבר לו מחשב נוסף בכדי לעקוף את האימובילייזר. מערכות המיגון המתוחכמות יותר משלבות בין אמצעי מיגון כמו אזעקה שמתקשרת למוקד או ישירות לבעל הרכב בעת ניסיון פריצה. מוצר נוסף מכונה "עלוקה" - מערכת שמנתקת את זרם החשמל כך שלא ניתן להניע את הרכב ויתרונה במיקומה הנסתר ברכב שמקשה על הפורצים לאתר אותה ולנטרל אותה. עיקר הטכנולוגיה של היום נמצאת למעשה במערכות שמשלבות בין אמצעי הגנה על מחשב הרכב, גלאי תקיפה, חיישנים לזיהוי הרמה או גרירה של הרכב לבין אמצעי איתור של הרכב לאחר גניבה. חברות המיגון והאיתור כוללות גם מערך של אנשי אכיפה מצוידים ברכבי שטח ואופנועים שמגיעים למרדפים מרשימים אחרי הגנבים, ופועלות בשיתוף פעולה מלא עם המשטרה ובשילוב כוחות וטכנולוגיה הן מגיעות להישגים משמעותיים בתפיסת גנבי רכבים בישראל.
אולם כל אלה חסרי תוחלת ללא מערכת משפט האוכפת באופן יעיל את הדין על אותם גנבים. שופט בית המשפט בתל-אביב, שמאי בקר, גזר לאחרונה על גנב רכבים 3 שנים מאסר בפועל. מדובר בפסק דין תקדימי העשוי לשנות את "כללי המשחק" לטובת האזרחים. בדרך כלל גנבי הרכבים מקבלים עונשים קלים מאד – ולעתים ללא מאסר בפועל. פסיקתו של השופט שמאי בקר עשויה לאותת לגנבי הרכבים כי מעשיהם אינם משתלמים, כי בסוף ההליך הפלילי העונש הוא גדול מנשוא ויצא שכרם בהפסדם.
מגזין בית המשפט!