שר הרפורמות
שר המשפטים החדש, גדעון סער, עולה להתקפה. במסגרת רשימת רפורמות רחבה הוא מבקש לערוך שינויים חשובים במערכת המשפט. השינויים העיקרים נוגעים לזכויות האדם ולצמצום פגיעה בזכויותיו הבסיסיות של האזרח במסגרת הליכים פליליים או הליכי הוצל"פ. עם זאת, הרפורמה המרכזית היא דווקא במישור השלטוני: הפרדת התביעה הפלילית ממוסד הייעוץ המשפטי לממשלה
מאת: ד"ר שאול שארף I מגזין בית המשפט!
גדעון סער, שר המשפטים החדש, משנס מותניים ופועל במרץ כדי לקדם רפורמות רחבות במערכת המשפט. סער, כפי שהדברים נראים עד עכשיו, 'בא לעבוד'. גדעון סער, בעל השכלה משפטית רחבה, כבר נקט בעבר מספר יוזמות אשר התגשמו לשינויים חשובים במערכת המשפט בישראל.
שני תיקונים שכבר הוביל סער בעבר, וזאת לא ממשרד המשפטים, היו על אופן עבודתה של הוועדה לבחירת שופטים ועל היקף כהונת נשיא בית המשפט העליון. בשנת 2007 קידם סער את הגבלת כהונת נשיאי בית המשפט העליון לשבע שנים בלבד (לאחר מכן ממשיכים לכהן בתור "נשיא לשעבר"); בשנת 2008 קידם הצעה לפיה יש להגדיל את כוחם של נציגי הציבור בוועדה לבחירת שופטים באמצעות מינוי שופטי עליון על-ידי שבעה חברים מתוך תשעה בוועדה לבחירת שופטים (שופט רגיל נדרש להסכמה של חמישה חברים בלבד – אשר כידוע מספיקים לשם כך שלושה שופטי עליון ושני נציגי לשכת עו"ד). התיקון דרש כי למינוי של שופט עליון נדרשים לפחות עוד שני חברים מתוך ארבעת נציגי הציבור (שני ח"כים ושני שרים).
כיום כמו אז, נראה כי גדעון סער הגיע מוכן לתפקיד שר המשפטים ובאמתחתו מספר רפורמות חשובות לחיזוק אמון הציבור במערכת המשפט ובהגנה על זכויות הפרט. רפורמה ראשונה כבר יצאה לדרך והיא עוסקת בעיגון חקיקתי של הלכת יששכרוב, בדבר פסילת ראיות (דוקטרינת 'פרי העץ המורעל'). לפי דוקטרינה זו ראיה שיוכח שהושגה שלא כחוק – תיפסל על ידי בית המשפט. הצעת החוק שסער מקדם כבר מעוגנת בהסכמים הקואליציוניים ותתבסס על ההמלצות הצפויות של ועדת ארבל שעסקה בנושא.
רפורמה נוספת הממתינה בקנה של שר המשפטים, היא דה-פליליזציה של עבירות תנועה. בכוונתו כי עבירות תעבורה קלות לא ייבחנו בהליך פלילי. נכון להיום, עבירות התעבורה מסוג "ברירת משפט" מוגדרות כהליך פלילי, והן נידונות בבתי המשפט לתעבורה, שהם חלק מבית משפט השלום. הרפורמה, המצויה כבר בתזכיר חוק של שר המשפטים, מבקשת לקדם מגמה לפיה קנסות ונקודות על עבירות תעבורה מסוג "ברירת משפט" לא יתחילו במסגרת הליך פלילי - אלא עבירות אלו יידונו בבית דין מינהלי לתעבורה במשרד המשפטים. כלומר ההליך עובר למסגרת מינהלית, כך שברוב המקרים לא תידרש אפילו הגעה פיזית לדיון. תקוותו של שר המשפטים היא לצמצם את ההליכים הפליליים בעבירות תנועה.
פיצול התפקידים מוצא הסכמה רחבה בקשת הפוליטית, אם כי, כמתבקש, חברי המערכת השיפוטית מתנגדים למהלך זה, אשר לטענתם יפגע בסמכויות של איש שלומם – היועץ המשפטי לממשלה. עם זאת, אם לא תהיינה הפתעות מיוחדות, שר המשפטים, גדעון סער, שואף להשלים את המהלך לפיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה כבר בחודשים הקרובים
רפורמה חשובה נוספת אותה מקדם שר המשפטים היא תיקון חקיקה שישפיע דרמטית על חייבים בהוצאה לפועל. כיום ריבית הפיגורים בגין חובות מייאשת את החייבים בהוצאה לפועל. לפי הרפורמה המוצעת תיווצר הפרדה בין מנגנון הריבית לבין דמי הפיגורים. תוספת הפיגורים נועדה לתמרץ את החייבים לשלם את חובותיהם בהקדם. התכלית שלה היא התנהגותית-תמריצית, להבדיל מתכלית ה"פיצויית" של ריבית הבסיס. למרות זאת, כיום תוספת הפיגורים מצטרפת לריבית הבסיס ומתנהגת כמו ריבית הבסיס. כלומר, היא נצברת יחד איתה כריבית דריבית, והיא מתווספת על בסיס יומי. מכיוון שהתפקידים של ריבית הבסיס ותוספת הפיגורים שונים, הוחלט להפריד בין השניים ולייצר מנגנון חדש, נפרד מריבית הבסיס, שייקרא "דמי פיגורים". דמי הפיגורים יגשימו בצורה טובה יותר את התכלית של תמרוץ החייב לשלם, תוך דגש על הנעת החייב לשלם ומניעת תפיחה מהירה של החוב. בכך מאמץ שר המשפטים, גדעון סער, את מסקנות הביניים של הצוות לבחינת מנגנוני הריבית הנגבית בגין חובות, אשר בחן את הריביות המוגדרות בחוק פסיקת ריבית והצמדה.
הרפורמה המשמעותית ביותר, לה תהיינה השלכות על מבנה השלטון בישראל, היא הפרדת תפקיד התביעה הפלילית ממוסד הייעוץ המשפטי. כיום היועץ המשפטי לממשלה מחזיק תחת סמכויותיו את האחריות על המערכת הפלילית בישראל. כלומר הפרקליטות הפלילית כפופה בהתנהלותה ליועץ המשפטי לממשלה; לעתים היועץ המשפטי לממשלה הוא בעל הסמכות הישירה לפתיחת חקירה והגשת כתב אישום כנגד אלו שהוא מייעץ להם ומשמש להם בתור עורכי דינם – חברי הממשלה.
פיצול התפקידים מוצא הסכמה רחבה בקשת הפוליטית, אם כי, כמתבקש, חברי המערכת השיפוטית מתנגדים למהלך זה, אשר לטענתם יפגע בסמכויות של איש שלומם – היועץ המשפטי לממשלה. עם זאת, אם לא תהיינה הפתעות מיוחדות, שר המשפטים, גדעון סער, שואף להשלים את המהלך לפיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה כבר בחודשים הקרובים – עוד לפני כינוס ועדת האיתור שתבחר את מחליפו של היועמ"ש הנוכחי אביחי מנדלבליט. הוועדה צפויה להתכנס בחודש ספטמבר הקרוב - כחצי שנה לפני סיום תפקידו של מנדלבליט, אולם ייתכן שכינוסה יידחה מעט בשל החגים. בכל מקרה, גדעון סער מקיים בימים אלה דיונים קדחתניים עם גורמים שונים בניסיון לקדם את היוזמה. בין היתר, הוא עורך דיונים עם מחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים, כדי שזו תסייע לגבש את מהלכי החקיקה הנדרשים כדי ליישם את המהלך.
תוסיפו לרפורמות אלו את מינויים של פרקליט המדינה והיועץ המשפטי לממשלה ותגלו כי שר המשפטים עובד במלוא המרץ בחודשים הקרובים.
מגזין בית המשפט!