עו"ד עודד פסקל "בדיני משפחה הכי חשוב לשמור על הילדים שלא ייפגעו"
ממרום ניסיונו בתיקי משפחה, עורך הדין עודד פסקל יודע שבני הזוג מאבדים לעיתים צלם אנוש ומונעים ממאבקי אגו: "עו"ד טוב צריך לדעת להתמקד בעיקר ולנטרל את הטפל", הוא אומר, "לצערי אנשים אמידים נלחמים היום על הכבל המאריך כמו במערכון קרקר נגד קרקר"
לעורך הדין עודד פסקל, בעל משרד בתחום דיני המשפחה ברמת גן הנחשב למוביל בתחומו בישראל, ניסיון של 23 שנים. המשרד עוסק בין היתר בגירושין, צוואות, ירושות, הסכמי ממון, ניהול תיקי עיזבונות סבוכים ועוד.
בזכות ניסיונו הרב, מרצה עודד פסקל, עו"ד ונוטריון, בעל תואר שני בהצטיינות מאוניברסיטת ת"א, בכנסים של לשכת עורכי הדין ובאוניברסיטאות. משרדו מוביל מספר שנים ברציפות בין המשרדים הבולטים בדיני משפחה בדירוג דן אנד ברדסריט.
בין לקוחותיו של עו"ד פסקל ידוענים רבים (מיכל אמדורסקי, ענבל אור, סימה בכר ועוד), פוליטיקאים, אנשי צבא וביטחון ואנשי עסקים בכירים מכל רחבי הארץ. פסקל חתום בין השאר על פסק דין תקדימי בנושא חלוקה לא שוויונית של רכוש, שבו נקבע כי האישה אותה ייצג תקבל 70% מהרכוש והגבר יסתפק ב-30% בלבד.
"ילדים זה החיים"
"חשוב להבין שתחום דיני המשפחה הוא תחום מאוד ספציפי, מאוד רגיש ומאוד שונה מכל תחום אחר”, אומר עו”ד פסקל. "לא מדובר כאן בהסכם מקרקעין או הסכם מסחרי, אלא בחיי משפחה. זה נושא שטומן בחובו המון אמוציות, המון כבוד, המון אגו, רצון להוכיח, והכי חשוב - ילדים בבית.
"בראש ובראשונה הכי חשוב מבחינתי זה לשמור על הילדים, שלא ייפגעו. עורכי דין בדיני משפחה שוכחים לפעמים שיש ילדים באמצע, שחייבים לשמור על נפשם. כשמגיע אלי לקוח/ה אני קודם כל מכוון שהילדים יהיו כמה שפחות מעורבים. לצערי הורים רבים מסיתים את הילדים אחד נגד השני, הם הופכים לשופר להעברת אינפורמציות מהורה אחד לשני, הם רואים הודעות וואטסאפ זועמות, שלא לדבר על מקרים של ניכור הורי. ילדים זה החיים, הם לא צריכים להיות נוכחים רגשית ופיזית בהליכי גירושין".
- אתה ודאי נתקל בסיפורי גירושין לא קלים
"באים אלי גם עורכי דין ותיקים ושופטים שאייצג אותם בתיקי גירושין, ואפילו אצלם אתה רואה את מלחמות האגו. לצערי 80 אחוז מתיקי המשפחה מורכבים ממלחמות כבוד, מניסיון להוכיח לאחר, וממריבות מיותרות ומטופשות שאחד מחפש את האשם אצל השני.
"קשה מאוד בהליך כזה לשים הכל בצד, להיות מפוקס על מה באמת חשוב. לפעמים אנשים מאבדים צלם אנוש תוך כדי ההליך, ולא משנה מה המצב הסוציו אקונומי שלהם. גם אנשים עשירים מאוד עם נכסים רבים, לפעמים נלחמים על הכבל המאריך כמו במערכון 'קרקר נגד קרקר'. זה עצוב ומיותר”.
- איך עורך הדין יכול לסייע במקרים כאלו?
"אם עורך דין הוא בן אדם רגיש ומספיק מנוסה, הוא חייב לדעת לא לזרום ולא להיגרר אחר הלקוח, אלא בעזרת ניסיונו וחוכמתו לנתב את הלקוח לעיקר. לפי דעתי הכי חשוב בתיק משפחה זה לברור את המוץ מהתבן, להתמקד בעיקר ולנטרל את הטפל. לא לחפש למה השני אשם ולא להפוך את הבגידה לדבר הכי חשוב בתיק. לפעמים, כדי לקבל תיק, עורכי דין נגררים אחרי הלקוח ונכנסים לסחרחרה של האשמות כלפי הצד השני. הם מפספסים את העיקר שהוא חלוקת רכוש מיידית, הפרדת כוחות ושמירה על שלומם של הילדים”.
"אין גבול לדמיון"
כששואלים את עו"ד פסקל באילו מקרים מוזרים נתקל במהלך השנים, קשה לו לספור מרוב הסיפורים. “אין גבול לדמיון", הוא אומר, ומסרב להסגיר סיפורים על פוליטיקאים שייצג, אבל כן נזכר בתיק גירושין של בני זוג החולקים מקצוע משותף, בכירים ואמידים, שהבעל חשד כי האישה בוגדת בו. במעקב הוא גילה איך המאהב אוסף את אשתו ליער. אך שם, לא רק הוא מבצע בה את זממו, אלא גם... כלב דני ענק שהביא עמו... בעוד המאהב מצלם את כל האקט הביזארי... זה כמובן עזר לבעל לשלול כמה מזכויות גרושתו בבית הדין הרבני.
- היום יותר מבעבר הליכי גירושין מסתיימים בגישור?
"היום יש יותר גישורים, כי אנשים רוצים להימנע ממשפט ממושך. אני מאוד ממליץ על הליך גישורי ומאמין שכמעט כל תיק אפשר לסיים כך. כשאני מקבל גישור, יש לי מספיק ניסיון לדעת כבר תוך שעתיים-שלוש אם נצליח להגיע להסכם או לא".
- אתה מעודד זוגות לחתום על הסכם ממון, אך לרבים יש רתיעה מכך. מדוע זה כל כך חשוב?
"אני עורך המון הסכמי ממון וגם הסכמי חיים משותפים לבני זוג שגרים יחד. חשוב להבין שבמקרה ואין הסכם ממון, זה עלול לגרום לבני הזוג לנהוג שלא בטבעיות. למשל אם אחד הצדדים יודע שעננה רובצת מעל ראשו ויום אחד בן/בת הזוג יטענו שיש להם זכויות בנכס שלו, זה גורם לו לחוסר נוחות, להסתיר מה יש לו, והוא נמנע מלדבר על ההכנסות שלו".
- תן טיפ לזוגות צעירים.
"לנסות לא להיעלב ולא לעורר אמוציות כשצד אחד רוצה לעגן יחסים בהסכם. אם זה ישב לו על הראש, הוא יהיה לחוץ וממורמר וזה מתישהו יתפוצץ. עדיף פתוח מאשר לא פתוח. עדיף להסדיר את זה, מה ששלי שלי ושלך שלך, ומה שנצבור ביחד יהיה משותף".