המדריך למפספס ההזדמנויות ההיסטוריות
החודשים הקרובים קריטיים לאלו המבקשים לעשות רפורמות במערכת המשפט. שנים של ביקורת על נטילת הסמכות מן הציבור לטובת "המשפטנים הציבוריים" מתנקזות לשני מהלכים שיכולים לתקן מעט את הדרוש תיקון: מינוי שופטי עליון שינהלו דיאלוג עם נציגי הציבור ומינוי יועץ משפטי שיקדם את פיצול תפקידו. אבל למה לנצל הזדמנויות אם אפשר לפספס אותן? המדריך המפורט לשר המשפטים
ד"ר שאול שארף | מגזין בית המשפט!
להלן מפורטות הפעולות שיש לנקוט כדי לאבד הזדמנויות לתיקונים חשובים להחזרת הריבונות לציבור האזרחים. יש להקפיד על ביצוע מדויק של ההוראות – ואולי ניתן יהיה אף להעמיק את הפער בין הציבור לריבונותו הפוליטית. וגם אם לא, אל דאגה – תמיד יש תקווה חדשה.
1. המתן לרגע בו תעמוד בראש ועדה חשובה – כמו הוועדה לבחירת שופטים – וכנס אותה רק ברגע שתוכל לקדם את המועמדים שאינם קרובים לעמדותיך הפוליטיות (תוכל במקום זאת לקדם מקורבי חבריך, כמו אשתו של חבר מפלגה לשעבר). תציג את מינוי המועמדים ההפוכים מעמדותיך האידיאולוגיות בתור פשרה למרות שבפועל ברור שהצד השני לא התפשר.
2. בהמשך לסעיף הראשון, אל תיצור ברית עם חברי הוועדה הקרובים לעמדותיך כדי שלא תכשיל בטעות מינוי שופטים המנוגדים לעמדותיך הפוליטיות. אל תיקח סיכון, שמא תצליח לפספס הזדמנות לפספס הזדמנות (תקרא את המשפט האחרון עוד פעם, ולאט).
3. כאשר תקבל לידיך הזדמנות למנות את אחד החברים בוועדה לאיתור בעל התפקיד 'היחידני' החשוב ביותר במדינה – כמו היועץ המשפטי לממשלה, מנה למשבצת זו אדם המסוגל לנטרל את הבטחת הבחירות שלך: "פיצול התפקיד". אפשר למנות גם מכר מן העבר (למשל חבר מפלגה לשעבר שגם התנגד לראש המפלגה הקודמת שלך; סתם זורק רעיון).
4. אם האדם שביקשת למנות לוועדת האיתור מוותר על המינוי בגלל ביקורת ציבורית, אל תאמר נואש. אדרבא, נצל את ההזדמנות למנות אדם בעל עמדות רחוקות יותר מעמדותיך האידיאולוגיות – אחד כזה שהיה מאדריכלי העברת מוקד הכוח הפוליטי מן הציבור למשפטנים הציבוריים (זורק עוד רעיון, למשל, פוליטיקאי לשעבר ששמו מתחרז עם לברדור). עדיפות לאדם שאתה מכיר באופן אישי.
5. אל תקדם את השלמת ניסוח החוקה של ישראל ולכן אל תחוקק את חוק יסוד פרוצדורלי להפעלתה (חוק יסוד: החקיקה). למה לקדם יציבות וסדר חוקתיים אם אפשר להמשיך את העמימות המשטרית ואף להעמיק אותה? במקום זאת, תקן תיקונים נוספים בחוק יסוד הממשלה, הסובל ממילא מטלאים הפוגעים במעמדו. תוסיף לו, למשל, כלל חוקתי המצמצם את זכות הבחירה של הציבור – כמו הגבלת כהונת ראש הממשלה. אל תשכח לטעון כי בכך אתה מציל את הדמוקרטיה בישראל (גם כשברור שההפך הוא הנכון). וכמובן, תדגיש שניסוח הכלל לא נעשה על רקע אישי (גם כשברור שההפך הוא הנכון).
6. כל פעם שיאשימו אותך בהתנהלות הסותרת את הבטחותיך טרם הבחירות או הצהרותיך הפוליטיות במהלך השנים האחרונות תשתמש במילות הקסם "אבל גם ההוא וההיא עשו ככה".
7. כדאי לפעמים לגוון ולהשתמש במילות קסם אחרות לדחיית הביקורת, כמו: "ההוא כבר עשור שנים מנע את הרפורמות הדרושות במערכת המשפט". המשפט נכון מאד ולכן מקל על הסטת הביקורת ממך. רק זה חשוב.
8. אם יכתבו עליך טור ביקורתי בסגנון ציני על כך שאתה מפספס הזדמנויות סדרתי – תפטור את המבקרים בכך ש"דברים שרואים משם לא רואים מכאן" ואנחנו נבין כבר לבד כי "השנאה מקלקלת את השורה". לא סתם מקלקלת, מחרבת.
מגזין בית המשפט!