נלחם בכל הכח
גם אחרי 34 שנות ניסיון, עו"ד
אבי עמירם, אל"מ וסניגור צבאי במילואים, "קם בכל בוקר כאילו קיבלתי את התיק ראשון שלי כסנגור והופך כל נייר ונייר". עם רזומה שאין לרבים כמותו בישראל סירב להצעות להתמנות לשופט - והוא נחוש לשנות את המערכת בצוותא עם ראש לשכת עוה"ד
אבי חימי, ולמצות זכויות נאשמים וחשודים במהלך משפט
מאת: שלמה בוצ'צ'ו I מגזין בית המשפט!
עו"ד אבי עמירם, נשוי ואב ל-3 ואלוף משנה במיל', מומחה לעבירות צווארון לבן,משפט פלילי ומשפט צבאי, ממשיך לשרת במילואים בסנגוריה הצבאית ומייצג בעיקר קצינים בכירים תחת אישום.
כצנחן, היה הראשון שטיפס יחד עם כח צנחנים לבופור ב"מבצע מנורה" בשנת 1979, בפעולה בה חוסלו עשרות מחבלים. בין היתר היה מפקדם של שי ניצן, פרקליט המדינה , יוחנן דנינו, מפכ"ל ומנשה ארביב,מפקד לה"ב 433.
מלבד משרדו המצליח בת"א, מכהן עמירם כיו״ר ועדת בית המשפט העליון בלשכת עורכי הדין, בועדה המיוחדת לגיבוש זכויות יסוד של חשודים ונאשמים במשפט. במקביל משמש פרשן משפטי בערוצי התקשורת וכותב טורים משפטיים.
"שיפוט לא מאתגר אותי"
עו"ד עמירם הנו סנגור בכל רמ"ח איבריו, ולא יוותר על המקצוע בשום מצב. "הציעו לי להיות שופט, הוא מגלה, "אך אני סנגור ברמ"ח איבריי. התפקיד הסנגוריאלי איתגר אותי יותר כי החלק הקשה במשפט פלילי. שם אני מוצא את יעודי ולא יסיטו אותי מכך.
"תמיד ראיתי בסנגוריה כחלק הקשה ביותר בתחום המשפט הפלילי. אנחנו תמיד האנדרדוג ותמיד קל לתקוף אותנו בשעה שאנחנו עושים מלאכתנו, מלאכת קודש. כל תיק הינו מרדף ממושך אחר כל מסמך וראיה אך לא תמיד ניתן לחשוף את כולם, כי פעולות חקירה רבות לא מתועדות, לעיתים עד כדי 30% מוסתרים, ואז נפתח משפט עם מאזן שלילי ומחסור בראיות".
למה אתה מתכוון?
"מערכת האכיפה והחקירה בנויה בצורה שאין לה עניין לתעד כל מהלך בחקירה באופן אבסולוטי. ברגע שאתה לא מתעד את מהלך החקירה מתחילתו עד סופו, אתה מטבע הדברים משמיט ראיות, ואם אתה שואל אותי, זה הרבה פעמים מחדלים בכוונת מכוון. החוקרים מעוניינים ללטש את התיק, שלא יהיו מהמורות העלולות להביא לזיכוי. ההגנה אמורה להבנות מחומרים שנאספים על ידי המשטרה, וברגע שלא מתעדים אמת לאמיתה, ההגנה לא יכולה להגיע למקסימום צדק.
"יש כשל מובנה נוסף במערכת המשפט והוא מרחב הזמן: לפרקליטות יש את כל הזמן להיערך למשפט, ואילו אנו הסנגורים אמורים להדביק בחודשים ספורים את מה שהם עושים במשך שנים. זה לא יתכן. כשמוגש כתב אישום הסנגורים בסד זמנים מטורף כי בתיהמ"ש רוצים לעמוד בלוח זמנים שהמחוקק קבע, בעוד שלפרקליטות אין מגבלת זמן כמעט, לכן סנגור במצב כזה לא יכול להיערך כמו שצריך לתיק!"
חברת לראש לשכת עורכי הדין כדי לתקן את הליקויים שאתה מתאר.
"במסגרת ודה מיוחדת שהקים לאחרונה, ראש הלשכה אבי חימי אנו פועלים לגיבוש מלא של זכויות נאשמים וחשודים במהלך משפט, המאמץ משותף ליועמ"ש ופרקליטות המדינה, מדובר במאמץ כביר שנועד לתקן את הפגמים המובנים בחקיקה ובחקירה".
אחרי 34 שנים בתפקיד, מה מניע אותך לקום בבוקר?
"קודם כל זה מקצוע שאני אוהב מאוד. אתה חייב להיות עם דרייב במקצוע הזה. בכל בוקר אני קם כאילו קיבלתי את התיק ראשון שלי כסנגור! אני הופך כל נייר ונייר, וחושב מה הם המסמכים המוסתרים שטרם נחשפו אותם אני מבקש לחשוף בדרך לעשיית צדק.
"שואלים אותי, איך אתה יכול לייצג מישהו שאתה יודע שביצע עבירה כזו או אחרת? אני משיב שאני מדמה עצמי למנתח לב במהלך ניתוח לב פתוח, שלא נבהל מהדם ומאיברים מסביב, אלא עושה הכל כדי לגרום לגוף להמשיך לתפקד. בסופו של דבר, הראיות הן אלו שצריכות לקבוע עבורי אם נאשם ביצע עבירה או לא. בדרך כלל נאשמים וחשודים לא מודים בפני סניגור שביצעו עבירה, אלא ההיפך, שלא ביצעו, וזו נקודת הפתיחה שלי.
"לי יש מצפון כשאני מיישם את החוק שמגן על נאשם. הרבה פעמים נשמעים האומרים: 'אני אוכיח חפותי'. אז אני משיב: אתם לא צריכים להוכיח את חפותכם, היא עומדת לכם. על המדינה החובה להוכיח את הרשעתך!"
מגזין בית המשפט!