המעבר מכס השיפוט לבוררות
המעבר מכס השיפוט לשולחן הבוררות נדרש להכרת המציאות השונה. השופטים שהורגלו בכהונתם לגינוני שיפוט נדרשים בניהול הבוררות לסדרים שונים. אולם יש למערך זה גם יתרונות רבים. ועל כל זאת, השופט-בורר יזכור את חובותיו המרכזיות ובניהן מיומנות, זהירות וסבירות כלפי הצדדים
ד"ר דפנה אבניאלי, שופטת (בדימ.)
מגזין בית המשפט!
מקובל לומר כי המשפט נולד מתוך צורך חברתי. כל חברה, אפילו הפרימיטיבית ביותר, זקוקה למערכת של נורמות כדי להסדיר את כללי ההתנהגות במסגרתה ולמנוע מצב של אנרכיה. תפקיד השופט הוא להכריע בסכסוכים בין אדם לחברו ובין האדם למוסדות השלטון. נוסף על כך ואגב השפיטה מעצב השופט דפוסי התנהגות, עוסק בפרשנות ומשמש במה לתלונות הציבור.
הרמב"ם מונה שבע תכונות שנדרשו משופט: "חכמה, וענוה, ויראה, ושנאת ממון, ואהבת האמת, ואהבת הבריות להן, ובעל שם טוב" (הי"ד החזקה, הלכות סנהדרין ב, ז) בכך הוא מציב לאחר החוכמה את תכונות המוסר, הכוללות גם ענווה כתכונת יסוד ואת אהבת הבריות.
הגברת המורא מפני בית המשפט וחיזוק יחס הכבוד כלפי שופטיו, הושגו לאורך שנים באמצעות מיסטיפיקציה של בתי המשפט. מיסטיפיקציה זאת מושגת על ידי שימוש בלשון מקצועית שאינה מובנת לציבור הרחב, ועל ידי שימוש באפקטים תיאטרליים של בית המשפט: קריאות התראה, חובת הקימה שעה ששופט נכנס לאולם, וחובת הפנייה אל השופט בגוף שלישי ובתוארי כבוד.
המעבר מכס השיפוט לבוררות מציב אתגר בפני מי שהורגל לסממני בית המשפט. שופט המבקש לעסוק בניהול בוררויות נדרש להסתגל לשהייה בחדר ישיבות או במשרד, עם צדדים הישובים סביב השולחן ומדברים "בגובה העיניים", ונהלי עבודה המשוחררים על פי רוב מכבלי הפרוצדורה ולעיתים אף מכבלי הדין המהותי.
המעבר מכס השיפוט לבוררות מציב אתגר בפני מי שהורגל לסממני בית המשפט. שופט המבקש לעסוק בניהול בוררויות נדרש להסתגל לשהייה בחדר ישיבות או במשרד, עם צדדים הישובים סביב השולחן ומדברים "בגובה העיניים", ונהלי עבודה המשוחררים על פי רוב מכבלי הפרוצדורה ולעיתים אף מכבלי הדין המהותי
ראשיתה של מערכת היחסים בין הצדדים לבין הבורר היא הסכמית. נדרש מפגש רצונות של כל הצדדים לעניין ההתדיינות לפני בורר, והסכמה שלו ליטול על עצמו את התפקיד. לצד המישור ההסכמי, קיים מעמדו העצמאי של הבורר, הממלא תפקיד של "שופט פרטי" ומוסמך לקבוע את זכויות וחובות הצדדים בפסק הבוררות. הסממנים המלווים דיון באולם בית המשפט נעלמים, אך אישיותו של השופט המשמש כבורר - אינה משתנה, וכללי ההתנהגות שהיו מקובלים עליו לאורך שנים – אינם נעלמים. על הבורר חלה חובה לנהוג במיומנות, בזהירות ובסבירות כלפי הצדדים, כשם שהיא חלה עליו כשופט. נוסף על כך חלה על הבורר חובת נאמנות כלפי הצדדים לסכסוך, שהפרתה מקנה לצד הנפגע זכות לפיצויים.
בעולם העסקים המודרני, המוגדר כיום כ"כפר גלובלי" שבו הצדדים יכולים להתקשר בעסקאות בינלאומיות, הליך הבוררות הוא בעל חשיבות רבה לקידום חיי המסחר והכלכלה, ולפתרון סכסוכים עסקיים בדרך יעילה, דיסקרטית ומהירה. חיסיון הליכי הבוררות והשמירה על פרטיות הצדדים מגבירים את האטרקטיביות של הליכים אלה בעיני הציבור. אישיותו של השופט כבורר, נסיונו ויכולתו להכריע בסכסוך במיומנות ובמקצועיות, תורמים להגברת אמון הצדדים בהליך הבוררות. עם זאת, יש לזכור את כללי ההתנהגות, היקף האחריות והחסינות החלה על בוררים מפני תביעה אישית. על כל אלה ועוד ייכתב בעתיד.
הכותבת היא בוררת ומגשרת ועומדת בראש המכון לאמנויות המשפט, הפקולטה למשפטים ת"א.
מגזין בית המשפט!