יחידת אייר – צמודים לאייכמן
ספר של המשטרה חושף את "יחידת אייר" - ששמרה על הפושע הנאצי 24 שעות ביממה - וליוו אותו עד שנתלה וגופתו נשרפה. התיעוד מופיע בספר של המשטרה שראה אור לציון 60 שנה למשפט, בשם "מבצע אייר - פעילות משטרת ישראל בפרשת אייכמן".
מגזין בית המשפט!
▪ ▪ ▪
לפני יותר מ-60 שנה, ביום 15 בדצמבר 1961, בסופו של משפט שנמשיך כ-8 חודשים נגזר דינו של קצין האס.אס אדולף אייכמן יש"ו. הבאתו לדין וענישתו הן תולדה של עבודת משטרה מאומצת, יסודית ומקיפה. הספר "מבצע אייר - פעילות משטרת ישראל בפרשת אייכמן" יצא לאור לפני כחצי שנה לציון 60 שנה לגזר הדין. הספר מתעד את פעילותה של "יחידת אייר" שהייתה אחראית על הפיקוח והשמירה על אייכמן מרגע הגעתו לישראל ועד הוצאתו להורג. מדובר למעשה במחקר מעמיק שני שביצעו במשטרה, לאחר שבשנה שעברה יצא מחקר ראשון, עבודתה של לשכה 06. על שני המחקרים חתום פקד ד"ר יוסי המי, היסטוריון וראש חוליית הנחלת השואה במשטרת ישראל. במשך חודשים ארוכים נבר המי בארכיון המשטרה ובגנזך המדינה, ושלף משם מסמכים, תכתובות, שרטוטים וצילומים המתעדים את מאחורי הקלעים של המשפט, כולל הסדרי האבטחה ההדוקים, סדר היום של אייכמן והאינטראקציה עם חוקריו.
המי מספר כי "המחקר הנוכחי בא להציג את סיפורה של משטרת ישראל בפרשת אייכמן על כל היבטיה. החל מיחידת אייר ועד לביצוע גזר הדין, ביחד עם שירות בתי הסוהר. חלקה של המשטרה חרג הרבה מעבר לתחום אחריותה, אולם מעטים האנשים שמכירים ומוקירים את שעשתה. כולי תקווה ששני המחקרים יחשפו את אחד הסיפורים המשמעותיים בתולדות המדינה בכלל, ובתולדות המשטרה בפרט".
בכנס לשכת עורכי הדין העניק מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב קובי שבתאי, עותק מן הספר לנשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, כהערכה על שיתוף הפעולה בין הזרוע המבצעת לזרוע השופטת ולהצלחתה של המדינה במשימותיה כאשר זרועות אלו פועלות יחד.