מגזין בית המשפט: הכל נשאר במשפחה
אחד האתגרים במשפחות זה שלב "העברת השרביט" בין הדורות. לא פעם אנו שומעים על עסקים משפחתיים ששגשגו עשרות שנים אולם כשעברו לדור ההמשך התפרקו והתמוטטו. מחקרים מלמדים כי מרבית העסקים המשפחתיים, נכשלים במעבר הבין דורי. עו"ד שמעון חסקי מסביר איך לשמר את הכסף בתוך המשפחה בשלב המעבר בין דורי בחברות משפחתיות
מאת: שלמה בוצ'צ'ו I מגזין בית המשפט!
לעיתים מפעל חיים של עשרות שנים והמשך יצירת הון משפחתי יורדים לטמיון בשלב העברת העסק מדור לדור. בעלי עסקים רבים נמנעים מתכנון המעבר הבין דורי, שכן מדובר בתהליך רגיש עם פוטנציאל סכסוך משפחתי גבוה – בין היתר בשל הבדלי האופי בין שותפי היסוד (אחים למשל) לילדיהם או ביחס לחזון החברה, אותו שואפים המייסדים להשיג, לבין חזונה כפי שהדור הצעיר העומד להיכנס לנעליהם רואה בעיני רוחו. על זה יש את בני הזוג, משקעי העבר, פחדים משינויים – והמתנקזים להתחמקות מלהסדיר את "העברת השרביט" העסקי לדור העתיד.
בשנים האחרונות, עלה למודעות עניין המעבר הבין דורי במסגרתו המייסדים בהליך מובנה וסדור מעבירים את מושכות הבעלות והניהול לדור ההמשך – בני המשפחה. תחילתו של התהליך היא בהחלטה מודעת של המייסדים, להמשיך את מפעל חייהם גם אחרי פרישתם, המשכו בבניית תכנית מובנית המתפרשת על פני זמן ובסוף ביצועה המושכות מצויות בידי דור ההמשך והעסק ממשיך לחיות ולפעול.
בתהליך זה מעורבים כל בני המשפחה, המייסדים, בני הזוג ודור ההמשך. ראשית, יש למפות מי הצאצאים שינהלו ויעבדו בחברה בפועל, ומי מן הצאצאים שיהיו "שותפי רווח בלבד". מיפוי זה נעשה יחד עם הנוגעים בדבר, אגב התחשבות ברצונותיהם ויכולתם. נושא זה – בחירת דור ההמשך הניהולי – הוא חשוב מאד ומהווה את הבסיס להצלחת המעבר הבין דורי. לעיתים קרובות עורכי הדין המלווים את המהלך, נדרשים לאנשי מקצוע מתחום הרגש והטיפול המשפחתי ע"מ שינווטו תהליך הבחירה בדרך לתוצאה הרצויה מבלי להיקלע לתסכולים ומריבות בתחילת התהליך.
בשלב הבא או במקביל לו, מנוסחת 'אמנה משפחתית' בדבר החזון לעתיד של העסק ומהם יעדיו בעידן עסקי משתנה. גם פה עמדת דור ההמשך חשובה וכדאי שתישמע. יש לבצע תיאום ציפיות ולתת לדור ההמשך להביא חשיבה חדשה ועדכנית אשר תרוסן לעיתים עם ניסיונם העסקי של המייסדים.
באמנה המשפחתית, מעבר לחזון העתיד, ינוסחו ויחתמו כלל המסמכים המשפטיים שיבטיחו את המעבר הבין דורי ברמה המשפטית. ייערך הסכם המסדיר את האופן בו בחרו המייסדים בשיתוף דור ההמשך לבצע את המעבר הבין דורי בו יפורטו כל הרכיבים המשפטיים הרלוונטיים. תיערכנה צוואות רלוונטיות, יפויי כוח מתמשכים, הסכמי ממון רלוונטיים והכל כדי לבצע את רצון הצדדים כפי שהחליטו ותכננו.
כמי שחזה במעבר בין דורי מוצלח, פרי תהליך מובנה מלווה במלוא המסמכים המשפטיים הרלוונטיים אציין שזו תחושת סיפוק אדירה – תחושת של עוד נמשכת השרשת – ובעיקר מניעת סכסוכים עקובים מדם משפטי – הכול כאמור נשאר במשפחה באהבה ובערבות הדדית. כדי שהמהלך יצליח חייבים ליווי של עורך דין בעל ניסיון רב הן בתחום המשפחה הן בתחום העסקי והן בתחום המיסוי.
מגזין בית המשפט!