פרופ' דניאל פרידמן – מפעל חיים בעולם המשפט הישראלי
מגזין בית המשפט
פרופ' דניאל פרידמן (85) הוא משפטן בכיר, שר המשפטים לשעבר וזוכה פרס ישראל לחקר המשפט. הוא נחשב לעילוי בצעירותו, כך שכבר בגיל 17 החל ללמוד את לימודי המשפטים באוניברסיטה העברית בירושלים במסגרת עתודה צבאית, ולאחריהם שירת כ'קצין משפטים' במסגרת הפרקליטות הצבאית. התמחותו עשה אצל שופט בית המשפט העליון יואל זוסמן, ואחר כך אצל עו"ד ברוך זייגר - ועוד בטרם הסמכתו, השלים את כתיבת ספרו הראשון: "ביטוח רכב מנועי". בשנת 1965 הוא השלים את לימודי הדוקטורט שלו באוניברסיטה העברית, בהנחיית פרופ' אורי ידין, העוסקת בנושא "שיטות לביטוח נפגעי תאונות דרכים". לאחר מכן מונה למרצה בכיר באוניברסיטת ת"א, וקיבל גם דרגת פרופסור. בשנת 1974 מונה לכהונת דיקן הפקולטה למשפטים (למשך 4 שנים), ושימש כפרופסור אורח בבתי הספר למשפטים באוניברסיטאות הרווארד, לונדון, פנסילבניה ופורדהאם. רבים מהמשפטנים המובילים בישראל היו תלמידי מחקר שלו: פרופ' נילי כהן, פרופ' אריאל פורת, שופט בית המשפט העליון פרופ' עופר גרוסקופף ועוד.
פרופ' פרידמן כתב מאמרים וספרים רבים. אחת הסדרות המפורסמות שכתב זו סדרת הספרים "חוזים" שכתב יחד עם נילי כהן - שנחשבת לאחת משתי הסדרות החשובות בתחום (לצד סדרת הספרים בתחום של פרופ' גבריאלה שלו). חוץ מכתיבתו האקדמית הענפה תרם פרופ' פרידמן לדמוקרטיזציה של לימודי המשפטים בישראל: בשנת 1990 הוא הקים את בית הספר למשפטים של המכללה למנהל ועמד בראשו עד שנת 1997. הוא זכה בפרסים אקדמיים רבים – וגם בפרס היוקרתי ביותר: פרס ישראל לחקר המשפט. מבחינה פוליטית פרופ' פרידמן הוא וורסטילי וססגוני. בתחילת דרכו, בשנות השבעים, לקראת הבחירות לכנסת התשיעית, הוא נמנה עם מייסדי מפלגת שינוי, בראשותו פרופ' אמנון רובינשטיין, שהפכה לאחד ממרכיבי התנועה הדמוקרטית לשינוי (ד"ש). בתור שר משפטים בשנים 2007 עד 2009 הוא חולל מספר שינויים והתפרסם בהיותו בר-פלוגתא לאקטיביזם השיפוטי וההתנהלות המונוליטית למינוי שופטים לעליון.
נימוקי הוועדה: פרופ' דניאל פרידמן הוא אות וסמל של המשפטן הישראלי: אינטלקטואל המעורב עם הבריות, איש משפט האוהב את עמו ומדינתו. כיום פרופ' פרידמן משתתף בכנסים אקדמאיים רבים וכותב לעתים קרובות על ענייני דיומא מעל במת העיתונות ביחס למערך המשפט בישראל ובמסגרות אקדמיות שונות. בין השאר הוא משמש גם כיו"ר יושב-ראש הוועדה המייעצת במסגרת 'הפורום הישראלי משפט וחירות' ומעורב בעיצובה של פרופסיית עריכת הדין בישראל. נראה כי הקריירה המשפטית והאקדמית של פרופ' פרידמן שלובה עם התפתחותו של המשפט הישראלי מראשיתה ועד ימינו ולא נס לחו ועל כן הוא ראוי להוקרה על כך בדמות "מפעל חיים בעולם המשפט הישראלי".