האב אינו כספומט
מאת: מגזין בית המשפט!
עו"ד דוד טובול הוביל במסגרת ערעור בבית המשפט המחוזי פסיקה תקדימית לפיה התנכרות ילדים לאביהם, מהווה שינוי נסיבות לתשלום מזונות ילדים בין גיל 18 עד 21.
תשלום מזונות ילדים אינו מחזה נדיר בישראל. מחקרים מראים כי רוב מוחלט של ההורים נושאים כראוי בנטל הכלכלי של ילדיהם לאחר הגירושים. נכון להיום, משלם מזונות הילדים העיקרי הוא האב, גם במשמורת משותפת. ההלכה בעליון הקובעת לשוויון בנטל המזונות אינה חלחלה עדיין לכל בתי המשפט הנמוכים – ונוצרים מקרים בהם האב משלם מזונות גם כשהילדים תחת חסותו במשמורת משותפת ואף לעיתים נמצאים רוב הזמן בחזקתו.
אולם, מה במקרה והילדים מתנכרים לאב ואינם נפגשים עמו? ברוב מוחלט של המקרים, משלם המזונות נדרש להמשיך לשלם גם כשילדיו אינם שומרים איתו על קשר. החודש, בית המשפט המחוזי נדרש לסוגיה זו, וקבע כי יש לבטל מזונות שאב התחייב לשלם לילדיו בין גיל 18 ל-21, מאחר שהילדים אינם שומרים עימו על קשר. פסיקת בית המשפט המחוזי נעשתה במסגרת ערעור על בית משפט לענייני משפחה אשר דחה את תביעת האב לביטול מזונות לאחר גיל 18 כפי שסוכם בין בני הזוג לפני שנים.
עו"ד דוד טובול, מומחה לענייני משפחה, ייצג את האב אשר טען כי השתנו הנסיבות לתשלום המזונות בשל ניתוק החל בינו, המתגורר בישראל, לבין ילדיו המתגוררים בחו"ל. בית המשפט המחוזי קבע כי יש ממש בטענה לפיה חל שינוי נסיבות באשר לשמירת הקשר בין האב לילדיו.
השופטים מיכל ברנט, ורדה פלאוט וצבי ויצמן, קבעו כי "לא קיימת חובת מזונות על פי דין לאחר גיל 18, והנוהג לקבוע מזונות בתקופת שירות החובה בצה"ל אינו חל ממקום שבו הקטינים אינם מתגוררים בישראל ואינם משרתים בצבא [...] בענייננו מדובר בקטינים בוגרים (האחד בן למעלה מגיל 18 והאחר קרוב לגיל הזה). בנסיבות אלו, וכאשר הקטינים אינם שומרים על קשר עם המערער על אף האמור בהסכם, וכאשר בהסכם נקבע החיוב במזונות מחד, והסכמה על שמירת הקשר מאידך, הרי שלטעמנו אין הם זכאים למזונות".
במסגרת פסיקתם מביאים השופטים ציטוט מפסיקה אחרת שבה נקבע כי "האב אינו כספומט - המנפיק כספים בלי לשאול שאלות וללא קשר להתנהגות ילדיו", ובעקבות כך פסקו על ביטול חיוב המזונות ביחס לכל ילד החל מגיל 18.
עו"ד דוד טובול, אשר ייצג את האב בתיק זה, בירך על החלטת בית המשפט המחוזי וציין כי: "כבוד בית המשפט המחוזי העביר מסר חשוב, לפיו אם הילדים מסרבים ליצור קשר עם אחד ההורים עד ניכור מצד הילדים, הדבר עלול להוביל לסנקציה בדמות ביטול תשלומי דמי מזונות ילדים. לסירוב להיפגש עם אחד ההורים יש השלכות כלכליות – אותן כדאי לשקול טרם נוקטים בדרך פעולה כזו שאינה ראויה והגונה כלפי אחד ההורים".
מגזין בית המשפט!